ATACUL DE PANICĂ

ATACUL DE PANICĂ

Ce este atacul de panică?

Atacurile de panică reprezintă o formă de anxietate severă, ce se caracterizează prin frică puternică, care crește în intensitate și atinge apogeul în câteva minute, fără să existe o cauză specifică. Sentimentul de frică este însoțit și de reacții fizice puternice, cum ar fi palpitațiile, transpirații, tremur și dispneea (dificultăți de respirație).

Atacul de panică apare brusc, spontan, este adesea impredictibil și durează de obicei între 5 și 20 de minute. În cazuri extreme, simptomele pot dura și mai mult de 1 oră. Experiența este diferită pentru fiecare pacient în parte, iar simptomele variază ca durată și intensitate. 

Majoritatea oamenilor experimentează atacuri de panică o dată sau de două ori în viața lor. Atunci când aveți atacuri de panică recurente, neașteptate, adesea fără o cauză clară, asta înseamnă că vă confruntați cu tulburarea de panică. De asemenea, atacurile de panică pot fi legate de alte probleme, cum ar fi fobiile sau anumite experiențe traumatice, dar pot fi un efect secundar al consumului de droguri.

Atacurile de panică repetate pot duce la scăderea calității vieții pacienților.

Ce simțiți în timpul unui atac de panică?

În timpul unui atac de panică apar simptome fizice și psihice.

Simptome fizice:

  • Palpitații (bătăi neregulate ale inimii);
  • Puls mărit (tahicardie);
  • Durere sau disconfort precordial;
  • Dificultăți de respirație și senzația de sufocare (dispnee);
  • Bufeuri (valuri de călură) sau frisoane;
  • Disconfort abdominal;
  • Transpirații;
  • Tremur;
  • Greață;
  • Gură uscată (xerostomie);
  • Senzații de amorțeală sau furnicături (parestezii).

Simptome psihice:

  • Senzația că ți se înmoaie picioarele;
  • Senzație de amețeală sau leșin;
  • Derealizare (senzația că oamenii și obiectele din jur nu sunt reale);
  • Depersonalizare (senzație de deconectare față de corp și minte);
  • Frica de a pierde controlul sau de a nu înnebuni;
  • Sentimentul că veți suferi un infarct miocardic acut;
  • Frica de moarte iminentă.

Ce cauzează atacurile de panică?

Experții nu au putut desluși încă de ce unii oameni suferă de atacuri de panică sau dezvoltă tulburare de panică, iar alții nu. Se pare că sistemul nervos joacă un rol cheie în modul în care pacienții percep și gestionează frica și anxietatea. Cercetătorii cred că disfuncții la nivelul amigdalei cerebrale – partea creierului care procesează frica și alte emoții – pot sta baza acestor afecțiuni. De asemenea, se mai crede că dezechilibrele chimice ale acidului gamma-aminobutiric (GABA), cortizolului și serotoninei pot fi implicate în mecanismul producerii unui atac de panică.

Ce declanșează atacurile de panică și când apar acestea?

Atacurile de panică au loc în momente și în locuri diferite. Unii oameni au singur atac de panică, apoi nu vor mai experimenta un astfel de episod niciodată în viață. În schimb, alte persoane au atacuri de panică repetate sau experimentează mai multe episoade într-un interval scurt de timp.

De cele mai multe ori nu există un trigger (factor declanșator) specific pentru atacurile de panică. La persoanele care se confruntă cu fobii pot fi însă identificați acești triggeri. Spre exemplu, o persoană care suferă de claustrofobie (teama de spații mici, închise) poate experimenta un atac de panică dacă rămâne blocată într-un lift. Pentru unii oameni, însăși teama de a avea un atac de panică este adesea suficientă pentru a declanșa un astfel de episod.

Majoritatea atacurilor de panică durează între 5 și 20 de minute, iar simptomele debutează brusc și sunt intense în primele 10 minute. Este posibil însă să aveți simptome ale unui atac de panică pe o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se poate datora faptului că aveți un al doilea atac de panică sau vă confruntați cu alte simptome ale anxietății.

Factori de risc asociați cu atacurile de panică

Riscul de a avea un atac sau o tulburare de panică crește dacă aveți:

  • Antecedente heredocolaterale - tulburările de anxietate, inclusiv tulburarea de panică, apar adesea în familii. Pacienții au un risc cu 40% mai mare de a suferi de atacuri de panică dacă o rudă de grad apropiat (frați biologici sau părinți) are această afecțiune.
  • Tulburări mintale - persoanele care au tulburări de anxietate, depresie sau alte boli mintale sunt mai predispuse la atacuri de panică.
  • Experiențele adverse din copilărie - includ experiențele negative care au loc între 1 și 17 ani. Aceste experiențe sunt de obicei evenimente traumatice (abuz, bullying, separarea de părinți, expunerea la violență domestică, neglijență etc.)

Cum facem față unui atac de panică?

Atacurile de panică se pot dovedi a fi o experiență înspăimântătoare, dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a gestiona simptomele și a trece mai ușor peste acest episod.

Iată cum trebuie să vă comportați în timpul unui atac de panică:

  • Respirați! Este foarte important să vă concentrați pe respirați. Încercați să respirați încet și adânc iar acest lucru vă va ajuta să vă controlați anxietatea;
  • Realizați că este doar un atac de panică! Încercați să vă dați seama că nu aveți un infarct miocardic acut și că simptomele vor dispărea în scurt timp;
  • Concentrați-vă asupra unui obiect! Alegeți un lucru asupra căruia să vă îndreptați atenția. Studiați-l cu atenție și încercați să îl analizați până în cel mai mic detaliu, iar astfel simptomele atacului de panică vor dispărea;
  • Nu părăsiți locul în care s-a produs atacul de panică (dacă este posibil). Dacă ați suferit un atac de panică la mall și părăsiți acest loc imediat, acest lucru nu va face decât ca în viitor să evitați să mai mergeți acolo pentru a nu se declanșa un nou atac;
  • Gândiți-vă la lucruri pozitive! Încercați să vă imaginați că sunteți într-un loc liniștit, în care predomină calmul, cum ar fi pădurea sau marea;
  • Exerciții de grounding (tehnica 5-4-3-2-1)! Atunci când aveți un atac de panică este important să vă întoarceți atenția către momentul prezent. Tehnica presupune să te gândești la 5 obiecte din jurul tău pe care le poți vedea, 4 obiecte pe care le poți atinge, 3 sunete pe care le poți auzi, 2 lucruri pe care le poți miroși și un lucru pe care îl poți gusta.

Cum opțiuni de tratament există pentru atacurile de panică?

Atacurile de panică nu trebuie ignorate deoarece vor afecta calitatea vieții pacienților. Este indicat să căutați sfatul unui profesionist.

În cadrul unui consult psihiatric se poate stabili diagnosticul și tratamentul corespunzător. Deasemenea, este recomandată și psihoterapia, în cadrul căreia veți putea identifica factorii declansatori ai atacurilor de panică și astfel veți învăța să schimbați modul în care reacționați la aceștia. Cu tratamentul adecvat, calitatea vieții pacienților se va îmbunătăți semnificativ, iar atacurile de panică pot dispărea complet.

Bibliografie

www.mind.org.uk

www.mentalhealth.org.uk

my.clevelandclinic.org

button-oferte.png